Notícies
Projecte HAB: envien una sonda a l’estratosfera
Al llarg d’aquest curs escolar, l’alumnat del segon curs de l’ESO i el de batxillerat de la matèria de Reptes de Física i Química ha participat en el projecte multidisciplinari d’enviar un globus a l’estratosfera i enregistrar dades sobre la pressió, la temperatura i la humitat que s’han recollit durant el trajecte. Es tracta d’un projecte que s’ha iniciat aquest curs impulsat, de forma conjunta, per les àrees de Ciències de la Naturalesa, Matemàtiques i Tecnologia.
L’objectiu principal de la missió era fer fotografies de la Terra i enregistrar les dades atmosfèriques a 30 km d’altitud. És per aquest motiu que varen dissenyar i construir una sonda que es va unir a globus de gran altitud (HAB, de l’anglès high-altitude balloon), el qual varen emplenar amb heli per enviar-lo a l’estratosfera.
Ha estat un projecte engrescador, en el qual han treballat els continguts fets en diverses matèries al llarg del curs. Es va iniciar el projecte amb una xerrada de què es faria i llavors, s’han fet diverses activitats com proves dels paracaigudes fabricats amb materials casolans, experiències de densitat, … Concloent les activitats al centre amb la construcció de sondes per grups i deixant-les caure des de 50 m d’alçada. D’aquí es va escollir la que es va enviar a l’estratosfera el passat 26 d’abril a la zona de Lleida.
En aquesta sonda es va instal·lar una càmera per gravar tot el viatge i una placa Arduino Uno, amb els corresponents sensors, per enregistrar totes les dades possibles. Tot i que estava previst que arribés als 30 km, la corda de la sonda es va trencar a una altitud d’uns 20 km i començant el seu descens. Per saber on havia caigut la sonda, aquest anava equipat amb un GPS per poder-la localitzar i recuperar les dades que s’havien enregistrat en una targeta microSD.
Veure presentació del projecte d’aquest curs
Veure presentació del projecte del curs 2022-2023
Imatges del projecte del curs 2023-24
Imatges del projecte del curs 2022-23
L’enlairament del globus es va fer en terres lleidatanes
Moment en què es va fer la recuperació de la sonda
L’equip del projecte que es va desplaçar a Lleida per fer el llançament i la posterior recuperació.
Transport subvencionat: