N

Notícies

Visiten el superordinador Mare Nostrum 4

El passat dijous 25 de novembre, els alumnes de 1r i 2n de batxillerat cientificotecnològic van baixar a Barcelona a veure el Barcelona SuperComputing Center, fent una visita per l’interior del supercomputador. MareNostrum és el nom genèric que el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC) dona al seu superordinador més emblemàtic i que tradicionalment és el més potent a Espanya i ocupa llocs destacats al rànquing internacional de supercomputadors. S’utilitza per moltes àrees d’investigació que van des de la predicció del canvi climàtic fins a la biomecànica o l’anàlisi de Big Data.

El proper superordinador: el Mare Nostrum 5

Ja fa un parell d’anys que la Comissió Europea va anunciar que el Barcelona Supercomputing Center (BSC) havia estat escollit com a seu per instal·lar una de les tres màquines pre-exascala que pepara el projecte EuroHPC. La Unió Europea invertirà en aquest nou superordinador prop de 100 millons d’euros, el que seria la major inversió en una infraestructura d’investigació feta mai a Espanya.

Amb aquesta ajuda, el Centro Nacional de Supercomputación ubicat a Barcelona està construint el Mare Nostrum 5, l’evolució del superordinador actual. Una màquina projectada per assolir una potència de 200 petaflops, fins a 17 vegades superior al Mare Nostrum 4.

El dia 7 d’octubre de 2021 el Barcelona Supercomputing Center (BSC) va inaugurar la nova seu corporativa, un edifici de 12.000 metros quadrats en el que ja treballen uns 530 professionals i que es prepara per a la instal·lació del nou superordinador el Mare Nostrum 5.

Els responsables del BSC-CNS estimen que al febrer de 2022 estarà preparat l’espai per a la seva instal·lació, que ocuparà un mil metres quadrats amb més de 200 armaris de càlcul.

La capella, on es troba l’actual superordinador i que està connectada al nou edifici a través d’una passarel·la, seguirà prestant servei, ja que es preveu que pugui ser una extensió del nou superordinador.

Torna