N

Notícies

Projecte de ciència ciutadana

L’INS BAIX EMPORDÀ PARTICIPA AL PROJECTE “VIGILANTES DEL AIRE”

L’INS Baix Empordà va participar al projecte de ciència ciutadana, “Los Vigilantes del aire” durant el curs 2020-2021. Amb l’alumnat de 4rt D de Ciències aplicades vàrem tenir cura d’una planta de maduixera cedida pel Departament de ciències ambientals de la UdG durant els mesos d’Octubre i Novembre.

Al mes de Desembre vam extreure dues fulles d’aquesta planta i les vam enviar perquè l’equip de científics/ques de la Fundació Ibercibis fes l’anàlisi de metalls pesants a les fulles seguint el procés d’anàlisis de magnetisme ambiental.

A finals de Setembre del curs 2021-2022, hem rebut els resultats de l’anàlisi fet i hem pogut comprovar que el valor de la SIRM neta (mesura proxy de la contaminació atmosfèrica) a l’INS està per sobre de la mitjana dels intervals valorats.

Al mapa interactiu que es mostra a la web de los “Vigilantes del aire” també es pot observar que dels 4 punts de mostreig a Palafrugell, el de l’INS Baix Empordà és el que té els valors més elevats de la SIRM.

Segons l’estudi fet a nivell estatal, la província de Girona és la que té la SIRM més baixa respecte a la resta de províncies de l’Estat Espanyol.

Veure mapa interactiu

Cal destacar que la nostra planta ha estat a prop d’una zona amb molt de tràfic de cotxes i circulació. Segurament aquest fet és la raó per la qual el valor de la SIRM és alt.

Les dades obtingudes seran útils per estudiar i comentar amb l’alumnat de la ESO i el Batxillerat els conceptes de ciència ciutadana, contaminació atmosfèrica i d’anàlisi de metalls pesants seguint el procés de magnetisme ambiental.

Us deixem el link de la pàgina web del projecte on podeu consultar tota la informació fins ara publicada al respecte amb l’informe científicotècnic:

https://vigilantesdelaire.ibercivis.es/informe-cientifico-vigilantes-del-aire-2021/

Us afegim també l’enllaç de la pàgina web de la delegació regional del projecte:

https://www.floraivegetació.net/vigilantesdelaire.html

Torna