N

Notícies

Premis Medi Ambient 2017

L’INS Baix Empordà de Palafrugell celebra els XVI Premis Medi Ambient  per Ramon Ribas

Deixar aquest planeta un xic millor de com ens l’hem trobat. Aquesta desig i al mateix temps, prec, adreçat a les generacions actuals i futures, resumeix a la perfecció, la raó de ser i objectiu d’aquests premis. La sala d’actes de l’Institut del Baix Empordà de Palafrugell va quedar petita per presenciar, un any més, un esdeveniment que pren caràcter de clàssic, ens referim a la celebració d’una nova edició dels Premis Medi Ambient per unes escoles verdes. En aquesta ocasió, el centre educatiu baixempordanès ha arribat a la XVI edició d’uns premis que tenen com a objectiu la conscienciació, compromís, cura i preservació del medi ambient per part de tots els alumnes i treballadors del centre. En aquest sentit, el director del centre, Joan Borromeo i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, Xavier Rangel, van expressar la seva satisfacció per l’aposta i consolidació d’un acte que ja supera els quinze anys d’existència.

Tenir cura del medi ambient és un deure comú i una obligació ineludible de totes les persones que habitem aquest planeta. Deixar la Terra una mica més autèntica, sana i en millors condicions de com els actuals habitants ens l’hem trobada, és el millor exercici d’amor i generositat que poden heretar les generacions futures. Fomentar l’ús de la bicicleta, l’anar a peu, utilitzar el transport públic, procurar l’estalvi energètic, el reciclatge, la reutilització i aquelles, aparentment, insignificants accions quotidianes que duem a terme, ajuden a crear una atmosfera menys contaminant i perjudicial per a tots nosaltres. Totes aquestes accions esmentades es poden dur a terme regularment en un institut i el del Baix Empordà, s’enorgulleix de portar-ne la bandera i liderar aquest moviment.

La majoria de les activitats humanes generen unes conseqüències perjudicials i nocives pel nostre medi ambient i l’evolució d’aquelles senzilles màquines de principis del segle XX fins als nostres dies ha estat important i espectacular, però, aquest progrès o revolució no ha anat de la mà de paraules com sostenibilitat, preservació, sensibilització, responsabilitat…

El Director amb les guanyadores del: 1r premi: la Mireia Gómez, de l’Institut Montsoriu 2n premi: la Núria Farràs, de l’Institut Josep Vallverdú

Amb aquests premis, i sota aquest lema: per unes escoles verdes, la modesta voluntat i aportació de l’INS Baix Empordà és la d’aportar un gra de sorra per conscienciar als més petits del centre que si no anem amb cura, la terra pot tenir data de caducitat. És bo tenir ben present que el planeta Terra, tot i la creació i invenció de països i fronteres que els humans es van entossudir a construir des de temps immemorials, no és patrimoni de ningú quan es tracta de protegir-lo mediambientalment. Des d’aquest centre, creiem que aquest planeta pertany a tots els éssers vius i fer-lo habitable és un deure i una tasca de tots, independentment de les nacionalitats i creences dels seus habitants.

La celebració d’aquests premis és possible gràcies a l’esforç dels alumnes i professors que durant l’any han esmerçat hores a la preparació d’aquest acte, però, tampoc, cal oblidar, la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell i l’Associació de pares i mares d’alumnes de l’INS Baix Empordà.

El regidor de medi ambient de Palafrugell, el Sr. Xavier Rangel, i el Director de l’institut amb la guanyadora del 3r premi de fotografia l’alumne de l’escola Barceló i Mates, l’Abril Gutierrez.

En aquesta edició hi va haver en joc fins a fins a cinc premis i els projectes presentats van haver de passar el veredicte d’un jurat. La guanyadora del primer premi valorat en un xec de 500 euros va ser per l’alumne de l’Institut Montsoriu, Mireia Gómez, gràcies al seu treball de recerca anomenat Estudi de l’eficiència de quatre remeis naturals i un helicida en la lluita contra els cargols. A continuació, va ser la Núria Farràs de l’Institut Josep Vallverdú qui va pujar a l’escenari a recollir el segon premi (una tableta) pel seu treball anomenat, està contaminat l’aire de l’Albí?  I per últim, en l’àmbit de la fotografia, els premis es van distribuir d’aquesta manera: la Martina Pérez de l’escola Vedruna de Palafrugell va quedar en primera posició, el segon premi va restar desert a causa de la incompareixença del guardonat, mentre que en el tercer esglaó del podi hi va pujar l’Abril Gutiérrez de l’escola Barceló i Mates.Tot plegat, es va amanir amb actuacions musicals a càrrec d’alumnes de la població veïna de Mont-ras que va servir per fer més divertida la vetllada. La cirereta final al pastís va ser un aperitiu al restaurant del centre elaborat pels mateixos estudiants de cuina.

El dia escollit per a l’entrega dels XVI Premis Medi Ambient va tenir lloc el passat divendres 21 d’abril del 2017 a les 20 h. a la Sala d’Actes de l’Institut Baix Empordà de Palafrugell. Aquests premis van comptar amb la presència, entre d’altres, del regidor de Medi Ambient de Palafrugell, el Sr. Xavier Rangel i del director de l’INS Baix Empordà, el Sr. Joan Borromeo.

Torna